Kvällen alla har väntat på

daaans

Dagen med stort D har äntligen kommit. SMASK är tillbaka där temat för tävlingens 25:e upplaga är superhjältar. Ikväll kommer Acusticum att vara fylld till bredden med åskådare och gästerna kommer att bjudas på en massa ögongodis.

Glitter, silver, guld. Och förstås ännu mer glitter. Det är glittrande mantlar, fabulösa klänningar, pimpade horn, glänsande kroppsdräkter och 10 stycken bidrag som tävlar om två platser till Riks-SMASK i Göteborg i juni. Men det är inte bara glamour som kommer prägla årets SMASK.

En skurk gör allt i sin makt för att SMASK inte ska kunna hållas i år. Till sin hjälp har hon sin undersåte som ska se till att de tävlande inte kommer att kunna delta. Kommer planen att lyckas?
Vem eller vilka ska kunna sätta stopp för den ondskefulla planen? Showen kommer att besvara detta samt vem eller vilka som kastar menskoppar till publiken och använder rymddräkter.

SMASK-tidningen tog tempen på några nyckelfigurer runtomkring SMASK i samband med generalrepetitionen. Per Brudsten, årets dirigent för orkestern, ser fram emot kvällens show. Trots att folk från Umeå universitet och Framnäs Folkhögskola har lånats in, på grund av avhopp och brist på folk, är orkestern ”sjukt självgående”.

Och vad är SMASK utan dansarna? Efter genrepet är koreograferna Klara Åkerlund och Nicole Raske nöjda. Detta trots att de nu är en dansare kort till både öppningsakten och mellanakten efter en skada. Åkerlund menar att bortfallet är väldigt tråkigt.

– Vi har ändrat placeringar och parat ihop nytt folk som lyfter på nya ställen, säger hon.

Hur pass mycket påverkas koreografin av sådant här?
– Just öppningsnumret har påverkats jättemycket för hon som skadades var med och lyfte jättemånga personer. Som tur är har vi extra personer som har kunnat hoppa in på andra ställen i koreografin.

SMASK-generalen Rebecka Larsson är extremt lugn kort efter att genrepet tagit slut. Efter att ha tittat på helheten anser hon att allting funkar som det ska.
– Peppar peppar! tillägger hon.
Trots lugnet är hon lite nervös när det gäller att sammanställa juryrösterna samt när det gäller tekniken. Men enligt henne är hon omgiven av kompetenta människor så det ska gå bra.

Ludwig Källén, årets kreativa producent, är extremt taggad till showen. Han är väldigt nöjd över konferencierernas höga nivå under genrepet och hoppas att den blir ännu högre under fredagskvällen.

– Jag tror att det kommer ganska automatiskt. Niclas och Evelina har kommit upp i en hög nivå när det gäller att tagga publiken. De får verkligen med sig publiken och jag kände hur publiken var med genom hela showen, säger han.

Text: Anders Sjöberg
Foto: Tove Salomonsson