”Hör jag ordet SMASK så blir jag glad”

1620222_10202865172541314_758053335_nOla vid sitt namn i radioproduktionens redaktion. Enligt honom är SMASK en otrolig möjlighet för att binda samman hela skolan.

Reporter, redaktör och kommentator på SVT Sport, Ola Bränholm, är en av de tidigare arrangörerna och deltagarna i SMASK. Sina år med tävlingen upplever han mycket positivt och längtar tillbaka.

 

– När jag gick här för snart 10 år sen så var skolan nyrenoverad, berättar Ola. Men jag känner igen alla lokaler. Jag är här och föreläser ibland och det är alltid lika trevligt att återvända hit.

Studenterna på Musikhögskolan i Piteå, enligt Ola, har alla komponenter för att vara med och tävla i SMASK. Varje show är ett lyckat samarbete och en bra kombination med skolans alla utbildningar.
– Det är helt fascinerande hur en schlagertävling kan binda ihop hela skolan, berättar Ola. Att vara med och arrangera och delta i SMASK är det ultimata som studenter här uppe kan göra.

 

En rolig upplevelse

För Ola började äventyret med SMASK redan i ettan. Då var han en livekommentator och sände radio från källaren.
– Jag anmälde mig till SMASK för att jag tyckte att det lät roligt, berättar Ola. Och det var det! Efter första året visste jag att jag ville fortsätta med SMASK. Andra året var jag konferenciär på Norrmalmia. Och det var också första gången då jag dansade och sjöng på scenen.

 

Tiopoängare

Under sitt tredje år var Ola med och tävlade i SMASK. Han tog artistnamnet KarOla och tävlade med låten ”Min idol”. Till sin förvåning gick han vidare till riksfinalen i Arvika.
Det allra roligaste var att jag inte läste musik och gick på en musikhögskola och ändå vann deltävlingen här, berättar Ola. Det var kul med manus och alla förberedelser och ännu roligare att vinna och gå till riksfinalen. En riktig tiopoängare.

Låten ”Min idol” handlar om ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic. Från början var låten en kärleksballad med en engelsk text.
– Melodin hittade jag på när jag gick i femman, berättar Ola och börjar sjunga. Jag skrev låten efter att mina föräldrar skilt sig. Men när jag bestämt mig att delta i SMASK skrev jag en ny text på svenska och använde mig av den gamla melodin. Hela låten handlar om Zlatan för att han var och är stor. Han är den största svensken.

 

Oförglömligt

Enligt Ola var riksfinalen en rolig upplevelse och minne för livet.
– Vi åkte ner med en buss och dessutom direktsände vi radio- och tv-program därifrån, berättar Ola med glimten i ögat. Och själva finalen var helt fantastisk. När vi åkte därifrån var det tråkigt att allt var slut, att alla förberedelser var slut. Nu när jag hör ordet SMASK blir jag glad.

Att vara med och arrangera SMASK är en mycket givande erfarenhet. För Ola var det även ett prov på hans danskunskaper.
– Det som var mest paralyserande var att öva till dansen, berättar Ola och skrattar. Jag har aldrig dansat tidigare och det var chock att se sig själv i spegeln medan vi övade. Det var jag och 15 tjejer och jag var längst av alla så jag syntes mest. Men det gick bra till slut och vi levererade. Sen dess har jag inte dansat koreografi.

 

Varför tycker du att studenterna borde vara med i SMASK?

– SMASK är det roligaste och mest givande, säger Ola. På Musikhögskolan i Piteå finns det oändliga möjligheter så det är korkat att inte passa på och inte vara med. Alla kan bidra med något.

Foto: Jessika Dzialo
Text: Jessika Dzialo