Från idé till låt

 Kulisser bakom låtskrivandet

 Intro, vers, brygga, refräng, solo, stick, outro och framför allt melodi. Alla dessa är formdelar i en låt. Men hur ska man binda samman allt för att det ska bli en hit? Jörgen Häll delar med sig av hemligheten bakom låtskrivandet.

Att göra verklighet av sin idé är inte alltid  så lätt. Och ibland är det lättare sagt än gjort. Att skriva låtar kan vara en lång process med många om och men. Jörgen Häll, som studerar vid Musikhögskolan i Piteå, skrev musik till ett av SMASKs bidrag.
– I detta fall var det lite annorlunda eftersom jag fick en text som jag skulle utgå från, säger Jörgen. Så min uppgift var egentligen att skriva musik till den. Och hela låten skulle vara i Linda Bengtzing-stil.

 

Klyschigt

Men om man inte har någon färdig text gäller det att börja från allra början.
– Det första som jag gör är att spåna på ett tema, säger Jörgen. Kärlek och sorg brukar oftast låtar handla om. För att berätta en historia måste man hitta en röd tråd. Det viktigaste är att hitta ett roligt sätt att berätta en historia på.
– Det är ingen bra eller spännande text om man sjunger ”Du lämnar mig och nu är jag ledsen”, säger Jörgen och skrattar. Det måste finnas bildspråk och metafor. Att skriva låtar kan jämföras med att skriva dikter. Det kanske låter klyschigt men det ska vara något åt det hålet.

Innan man börjar komponera melodin är det viktigt att fånga stämningen i texten.
– Man måste få rätt stil i låten, säger Jörgen. Musik ska samarbeta med texten, annars går det inte. Jag börjar alltid med att skriva musik till refrängen. Och senare flyter det bara på.

 

Tilltalande

Enligt Jörgen är melodin minst lika viktig som texten. Den ska fastna i huvudet, fånga uppmärksamhet och tilltala lyssnaren.
– Det finns många olika metoder på hur man ska komponera musik till texten, säger Jörgen. Det gäller bara att hitta en teknik som funkar bäst enligt en.

 

Varje idé räknas

I tidningen, i skolan, på promenaden eller på Internet – idéer finns överallt. Och varje idé är värdefull. Men även våra egna upplevelser och erfarenheter är ett bra fundament till låten.
– När jag skriver texter eller musik brukar jag utgå från mig själv, säger Jörgen. Jag blir inspirerad av olika händelser och personer i mitt liv. Jag tycker att det är mycket lättare att skriva en låt utifrån ett tema som berör mig. Och sedan vill jag bara berätta det på ett intressant sätt.

Text: Jessika Dzialo