”Efter första gången fick jag mersmak!”

1623604_10202925938500425_1451121093_n

Glitter, melodier, shower, förberedelser och repetitioner, men gånger sju! Dagens tillbaka blick ägnar vi åt en veteran i SMASK.

 Christian Feivik, student vid Musikhögskolan i Piteå, kan inte direkt släppa taget om SMASK. Han har varit med under väldigt många produktioner och i år väntar två till.

– Första gången visste jag egentligen inte vad SMASK var för något men jag sökte ändå, säger Christian. Deltävlingen i Norrmalmia 2007 var min första gång med SMASK. Jag har hittills varit med i sju olika produktioner i SMASK. I år blir min åttonde.

Enligt Christian är det något speciellt med schlagerlåtar.
– Jag lyssnar inte direkt på schlagerlåtar hemma, säger Christian. Men en och en annan hitlåt kan man sjunga med till om den exempelvis spelas på krogen. Men alltså, schlager har ju sin charm ändå!

 

Hög kvalité

Christian har varit orkestermusiker under fyra deltävlingar och en riksfinal. Dirigent har han också varit på en deltävling och en riksfinal. Och under årets del- och rikstävling är han dirigent.
– Under alla dessa år har jag skapat fantastiskt många minnen, säger Christian. Jag tyckte att min första SMASK var en så stor produktion och att det var så mäktigt att få vara med och efter första gången fick jag mersmak! Jag tycker även att många av låtarna genom åren har haft högre kvalité än till och med riktiga Melodifestivalen. Och riksfinalen i Piteå 2008 var otroligt bra!

SMASKs viktigaste uppgift, enligt Christian, är att sammanfoga all kraft och kunskap hos alla elever på musikhögskolan. Men även att lära sig att kommunicera med andra på ett bra och professionellt sätt är en erfarenhet som han tog med sig.
– Det som jag framför allt har lärt mig av SMASK är nog att man får mycket bra scenvana, säger Christian. Samtidigt har det varit roligt att se olika produktioner år för år med nya personer på alla olika ansvarsposter.

 

Ett roligt äventyr

Att vara med i SMASK under så många år betyder att man samlat på sig en mängd upplevelser. Men vilket är Christians bästa minne med tävlingen?
– Det finns ju så många minnen, säger Christian. Men det allra roligaste minnet är nog när vi hade genrep inför en deltävling. TV-ansvariga skulle spela in en snabbrepris av bidragen till showen dagen efter. Alla som var med, skulle ha korrekta scenkläder, så att snabbreprisen skulle ”se ut som live” för publiken. Men alla i orkestern hade ritat till mustasch på sina läppar. Så när snabbreprisen gick under showen och kamerorna hade zoomat in på orkestern så såg det väldigt roligt ut!

 Men allt roligt tar slut någon gång. Årets del- och rikstävling är de absolut sista för Christian.
– Jag kommer definitivt att sakna SMASK, säger Christian. Och framför allt sammanhållningen och alla nya möten med kreativa och duktiga människor.

Text: Jessika Dzialo