Bacillskräck som smittade

” … Jag ständigt kämpar mot maniska besvär, det är svårt för jag har bacillskräck deluxe” så här låter en del av refrängen från förra årets vinnande bidrag, Basillskräck Deluxe. SMASK tidningen har pratat med Peter Sellgren och hans alter ego, Dr. Nårton.

Efter att ha kämpat sig upp genom placeringarna i tre år har Peter Sellgren, Alexander Andersson och Jonathan Börlin smittat publiken med bacillskräck och vunnit förra årets deltävling i Piteå. Femte, tredje och äntligen första plats. Under årets deltävling kommer han att framföra låten ännu en gång.
– Jag var tvungen att fundera några sekunder på ifall jag fattat rätt, säger Peter ”Dr. Nårton” Sellgren. Sedan så blev jag mest bara stum. Mina ögonen var minsann inte helt torra. Det var enormt stort både för mig och oss.

Sista chansen
Peter Sellgren har tidigare varit låtskrivare och arrangör alla gånger som han deltagit i SMASK. Men förra året ville han ta chansen och sjunga.
– Jag har sjungit på våra demo-versioner, säger Peter. Men vi har alltid letat någon skön och duktig sångare som vi tror skulle axla låtens karaktär bra. Dock så tänkte jag att eftersom år 2013 skulle bli mitt sista bidrag så skulle det vara en häftig erfarenhet att framföra sin egen låt.

Enligt Peter är låten ”Bacillskräck deluxe” lite tokig, klyschig men samtidigt snygg och pampig. Artistnamnet och låtens tema likaså.
– Namnet ”Dr. Nårton” är helt enkelt kopplingen mellan virus och datavirus, säger Peter. Sedan blev det väl också någon slags halvkaxig antydan att jag ”når ton” som om jag skulle kunna sjunga jättehöga toner. Och till slut fick det bli en läkare också.

Efter att Peter har arbetat mer eller mindre oavbrutet med låten började han nästan att bli less på den.
– Vi som skrivit låten hade lite svårt att avgöra kvaliteten på den men låten verkade ändå gå hem hos många, säger han. Folk som hört något rep kunde komma och berätta att de hade den på huvudet, redan en bit innan tävlingen. Och det måste ju ändå vara ett bra betyg.

”Fantastisk upplevelse”
Under showen spelade Peter sitt alter ego, Dr. Nårton. En pedantisk, udda, bekymrad och otroligt skön läkare. SMASK tidningen passade på och frågade Dr. Nårton om vad han själv tyckte var bäst med hela showen.
– Allt var en fantastisk och givande upplevelse, säger Dr. Nårton. Personligen tycker jag att det bästa var hur orkestern fick det att svänga. Mina dansare med sina snygga scenkläder var också fantastiska.

Dr. Nårton kan bara spekulera kring vad det var som egentligen fångade publikens hjärta.
– Jag gissar att låtens många refränger, flera höjningar, mina flashiga kläder och klädbyten påverkade, säger Dr. Nårten.

Jessika Dzialo